„Жити в світі, в якому є ВІЛ”

Тема сьогоднішнього заходу„Жити в світі, в якому є ВІЛ”. Воно присвячене проблемі профілактики ВІЛ/СНІДу і не тільки. СНІД – одна з найважливіших і трагічних проблем, що виникли перед людством наприкінці XX сторіччя. Та головна проблема навіть не в тому, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) офіційно зареєструвала понад 40 мільйонів ВІЛ-інфікованих та 16 мільйонів померлих. Ми вже звикли, що 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Проблема в тому, що ми, як і багато років тому, не хочемо всерйоз сприймати факт, що живемо в світі, в якому існує вірус імунодефіциту людини, і повірити, що проблема СНІДу і його наслідків безпосередньо стосується кожного. Саме тому 1 грудня – “День боротьби зі СНІДом” перейменовано в „Міжнародний день порозуміння з ВІЛ-інфікованими”.

Мета цього заходу визначити поняття ВІЛ та СНІД, надати інформацію про вірус та його дію на організм людини, сформувати в учнів поняття про небезпеку ВІЛ-інфікування, СНІД;, активізувати увагу на нових знаннях, познайомити учнів з медичними аспектами перебігу ВІЛ –інфікування, надати інформацію про ознаки кожної стадії, шляхи передачі ВІЛ, познайомити учнів зі шляхами запобігання зараження на ВІЛ/СНІД, поняттям універсальної профілактики мотивувати учням перевагу здорового способу життя.

Учасники євроклубу «LIFE» наголосили, що молодь – це наше майбутнє. Молоді люди стоять на початку великої дороги. Йти нею нелегко. У житті доведеться вирішувати різні завдання, набагато складніші ніж ті, що є у підручниках, піклуватися про членів родини, обирати друзів, постійно спілкуватися із старшими й молодшими, з людьми схожими на тебе й зовсім іншими. Потрібно буде багато працювати, щоб щасливо жити в затишній домівці, мати можливість приємно відпочивати, мандрувати рідним краєм, побачити весь світ.

Але для цього потрібно бути сильним, розумним, кмітливим, працездатним. Власне, – треба мати здоров’я. Де ж його взяти?

Здоров’я молоді залежить від успішної роботи системи охорони здоров’я з профілактики здоров’я.

Але найбільше на здоров’я молоді впливає спосіб життя.

Сучасна молодь в більшості вживає наркотичні речовини – алкоголь, куріння, наркотики, не задумуючись, якої шкоди вона завдає здоров’ю. Найбільше споживачі наркотиків шкодять собі. Адже вони належать до групи високого ризику зараження ВІЛ.

На завершення виховної години євроклубівці подякували присутнім за співпрацю. Висловилити надію, що  тепер більш рішуче молодь буде оцінювати ситуації, які траплятимуться на їхньому життєвому шляху і відстоюватимете здоровий спосіб життя і скаже рішуче «Ні!» різним його шкідливим проявам.