Новий рік

Різдво та Новий рік в країнах Європи

Новий Рік − найзагадковіше свято, що відкриває нам світ добрих казок і чарівництва. Довірливі малюки, діловиті підлітки, серйозні дорослі і марновірні бабульки − усі рахують хвилини до настання свята.

Метушливі японці, стримані англійці, гарячі фіни й витончені французи − усі зустрічають Новий рік. Усі чекають Діда Морозу, Санта Клауса і Юля Томтена, загадують бажання і дарують подарунки.

Про те, де, як, що, скільки… Дідів Морозів, подарунків, сюрпризів поцілунків… розповіли нам учасники євроклубу «LIFE», використовуючи мультимедійні презентації, знання іноземних мов, відеороликів та  під мелодійні звуки різдвяних пісень.

Previous Image
Next Image

info heading

info content


У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята наймолодший у будинку стоїть біля ялинки і виспівує гостям колядки. У подяку добрі дядьки й тітки дарують йому подарунки. Найцікавіше починається з 12-м ударом годинника. У цей час в будинках на мить гасне світло для новорічних поцілунків. Тільки після цього господиня починає розрізати пиріг із запеченими в ньому сюрпризами. Якщо дісталася монета – чекай багатства, гілочка троянди – любові. Така ж тістечково-сюрпризна традиція поширена в Румунії і Австралії.

Схожа традиція існує у португальців: напередодні Різдва вони дарують “королівський пиріг”. Окрім цукатів і мигдалю, в ньому запечена одна медалька або фігурка. Той, кому пощастило її знайти, зовсім не зобов’язаний ковтати сюрприз, який просто означає: мир будинку твоєму!

Маленьким жителям Данії дарують дерев’яну або плюшеву ялиночку з тролем, що виглядає з-під зелених гілочок. Данці вірять, що лісовий пустун – це втілення душі дерева. Опівночі господиня подає на святковий стіл величезну миску солодкої рисової каші з секретом. Особливість цієї каші в тому, що на дно миски захований горішок або мигдаль. Ця традиція особливо подобається незамужнім дівчатам: якщо попадеться горішок – наступного року весілля не минути. Усім іншим обіцяється просто щасливий новий рік. Що само по собі теж непогано!

У Великобританії замовляють подарунки у Father Christmas (буквально – Батько Різдво). Йому пишуть докладний лист з перерахуванням бажаного, який кидають у камін. Дим з труби доставить список бажань прямо за призначенням. Та все ж, дим-димом, а за подарунками доводиться власними ніжками ходити. Англійці дарують один одному подарунки приблизно однаковою вартості. У сімейному колі дуже часто церемонія розподілу подарунків проводиться за старою традицією – шляхом жеребкування. Обов’язково дотримується звичай розсилати листівки з різдвяним сюжетом усім знайомим.

У Італії в кінці року, що йде, зі всіх вікон летять старі або непотрібні речі. Італійці завжди піклуються про те, щоб вступити в новий рік не тільки у оновленому інтер’єрі, але і одягнувшись у все нове. Досить цікаво виглядає стародавній звичай: 31 грудня чоловіки й жінки дарують близьким червону білизну. Саме цей колір символізує новизну. А маленькі італійці чекають подарунків від жінки Діда Мороза, яку звуть Ла Бефана.

Різдво в Німеччині свято сімейне. Усі повинно неодмінно зібратися за святковим столом. Цього дня відбувається церемонія обміну подарунками, яка навіть має свою назву – Бешерунг. Апофеозом новорічного бенкету є der Lebekuchen – пряник. У 16 столітті це “справжнє диво з муки, цукру і родзинок” деколи могло досягати довжини цілої лавки. Але так – цікавіше. Адже тоді можна зробити подарунок усім своїм друзям і знайомим: берете “прянічну лавку” під пахву… і вперед, з Новим роком народ поздоровляти. Одному ніжку від лавки, іншому – спинку. Витрати мінімальні, а подарунок, можна сказати, нескінченний.

У Південній Німеччині і Австрії часто дарують скляних або фарфорових свинюшек, що іноді є скарбничками.

Жителі північної Індії прикрашають себе рожевими, червоними фіолетовими або білими квітами. У південній Індії матері ставлять солодощі, квіти і невеликі подарунки на спеціальний піднос. Вранці нового року діти з закритими очима чекають, поки їх не підведуть до підноса. Тільки тоді вони отримують свої подарунки.

У Японії існує традиція: перед Новим роком дарувати листівки з зображенням тварини, яка відповідає цьому року. Дарують також іграшки й сувеніри. Однією з найяскравіших прикрас японського будинку перед Новим роком є кадомацу (“сосна біля входу”). Кадомацу, вітання Божеству Новорічного свята, переважно виготовляють з сосни, бамбука, сплетених рисових соломинок. Прикрашають вітками папороті й мандарина.

Ті, хто потрапляють на Різдво до Китаю , помічають перш за все Дерева Світла, аналог нашої ялиночки. Вони прикрашені по-східному яскравими і вишуканими ліхтариками, квітами, гірляндами. Ці ж прикраси китайські християни використовують у святковому убранні своїх будинків. Маленькі китайці в переддень свята вивішують на стіни панчохи, куди Дун Че Лао Рен (Дідусь Різдво) кладе свої різдвяні дари.

У деяких інших східно азіатських країнах, у В’єтнамі, Кампучії , Кореї,  Монголії обов’яковим аксесуаром Нового року є граблі, декоровані різними дорогими прикрасами. Мабуть, саме ними в новорічну ніч “загрібають щастя”. Ще на Сході поширені різдвяні ярмарки, на яких можна придбати не тільки одяг, продукти, прикраси й подарунки, але навіть… мрії, надії і щастя. Не бійтеся, вам не продадуть повітря, повне обіцянок і запевнень. Наприклад, можна придбати даруму – дерев’яну (або з пап’є-маше) ляльку-неваляшку з буддійського пантеону. Або хамаюмі – затуплені стріли з білим пір’ям, якими виганяють злих духів, і такара-буне – кораблики з рисом і сім’ю богами, що сидять на палубі, символізуючи благополуччя і успіх.

Фінський бенкет Нового року неодмінно складають сливовий кисіль і рисова каша. Одна з головних дійових осіб фінських різдвяних торжествах − звичайно ж Joulupukki, так звуть Діда Мороза фіни. Є таке повір’я, що раніше окрім подарунків, він приносив ще і різки, а візит свій починав із слів: “Чи є в цьому будинку слухняні діти?”. Сьогодні елемент виховання майже зник, і всі діти отримують новорічні подарунки.

У Америці  головна увага звертається не на сам подарунок, а на його упаковку − коробки і коробочки і футляри. У різдвяний вечір сім’я і друзі із захопленням відкривають подарунки, які можуть бути загорнутими в десять одеж, як качан капусти.

У Франції  на Noеl (Різдво) дарують все що завгодно, хоча і дотримуються декілька суворіших правил, ніж за океаном. Так, парфуми може своїй дружині подарувати тільки чоловік, такий подарунок від іншого чоловіка вважається не дуже пристойним.

У Естонії , а також в Австрії і Шотландії, щастя приносить, як всім відомо, зустрінутий на вулиці сажотрус із знаряддями ремесла – високим циліндром і гирею на мотузку з йоржиком. Тому такими частими є різдвяні подарунки у вигляді глиняного або ганчіркового сажотруса, забрудненого сажею.

Але найнесподіванішими подарунками можна вважати вирізані з льоду фігурки моржів і білих ведмедів, які дарують один одному ескімоси Гренландії. Оскільки в Гренландії навіть влітку холодно, як у нас на Новий рік, крижані подарунки не тануть роками.

Шотландці в новорічну ніч відправляються до друзів зі скибочкою пирога, стаканчиком вина і шматочком вугілля. Із їхньої точки зору, це найкращий спосіб на цілий рік забезпечити їх їжею, питтям і теплом.

Шведи  традиційно дарують один одному саморобні свічки. Такий подарунок обумовлений тим, що в розпал зими у Полярного кола темніє рано, а світло символізує дружбу, привітність, веселість. У шведських будинках, де є діти, святкування Нового року починається з того, що тата виходять виносити сміття, а повертаються в образі Юля Томтена (шведського Діда Мороза). Коли годинник б’є північ, шведи кидають серпантин, дудять в дудки, а Юль Томтен починає дарувати подарунки. Так, під загальний “дудеж-гудеж”, Новий рік вступає на землю Швеції.

Напередодні свята в Іспанії, відправляючись у будь-який будинок, слід покласти в подарункову корзину шампанське. Сам Новий рік для іспанців – свято суспільне. Адже саме в цю ніч любителі ритуальних обрядів і традицій поспішають на центральну площу до величезної ялинки поласувати виноградом. Під час удару годинника кожен з тисячі, присутніх у ялинки намагається з’їсти 12 виноградин. Кожна виноградинка символізує один з прийдешніх місяців, а коли встигнути з’їсти всі 12 − “гарантоване” виконання заповітного бажання. Ця забавна традиція розповсюджується і на тих, хто зустрічає Новий рік будинку. Виноград кладеться на кожну тарілку.

Греки, крім важких від шампанського й вина традиційних корзин, останнім часом все частіше дарують один одному нову колоду карт.

У Ісландії впродовж всього грудня батьки не знають турбот із своїми дітьми. Річ у тому, що хитра дітвора знає: Дід Мороз може несподівано заглянути до них у будь-який день з 1-го по 24 грудня. Якщо що не так… у своєму черевику можна виявити не подарунок, а картоплину.

Поздоровляю вас з Новим роком! Загадуйте бажання, і вони обов’язково збудуться. Треба всього лише повірити в це маленьке новорічне диво. Вірте, і тоді у двері до вас постукає справжній Дід Мороз, а під ялинкою вас будуть чекати довгоочікувані подарунки.