Всесвітній день ґудзиків

Цікаве свято – «Всесвітній день ґудзиків», відзначається щорічно 16-го листопада. Воно було засноване американською організацією National Button Society, започаткованою в 1938-му році.

Деякі з нас іноді навіть не помічають на скільки важливий для нас цей елемент одягу, адже без нього було б все набагато складніше. Найдавніші ґудзики або предмети, схожі на сучасні ґудзики, використовувалися далеко не для того, для чого ми використовуємо їх зараз – виключно як прикраси, а не для застібання. Для застібання брали зав’язки, шнурівки, вироби з рослин і кісток тварин, в якості шпильок. Гудзик був своєрідним предметом розкоші, що виконував не тільки декоративні функції, але й ніс цілком певне інформаційне значення.

Завдяки старанню майстерних умільців у світовій практиці такий виріб, як ґудзик, давно став предметом колекціонування, а деякі унікальні екземпляри навіть музейними експонатами. Досить великі зібрання ґудзиків найрізноманітніших зразків є у музеях Швеції, США, Польщі та Чехії. Одна з найбільших приватних колекцій, вважають, належить американцю Стівенсу, що проживає в містечку Бішопвіль (штат Південна Кароліна). Свою колекцію він почав збирати ще в 1983-му році. За іншими даними, найзначнішу колекцію ґудзиків у світі (близько 100000 примірників) зібрали в іншому американському місті – Нью-Джерсі. У Швеції основу колекції застібок в Стокгольмському музеї склав переданий одним з місцевих церковних пасторів у подарунок набір з більш 40000 одиниць ґудзиків.