Відкрите засідання єроклубу на тему «Знайомтесь, Данія»

Сьогодні ми спробуємо дізнатися якомога більше цікавої інформації про таємничу датську душу і довідатися якомога більше фактів та здійснити подорож Данією за допомогою відео та мультимедійних презентацій, які підготували євроклубівці.

Державний прапор Данії вважається найстарішим прапором у світі. Його офіційне затвердження відбулося в далекому 1219 році.

Згідно з щорічними дослідженнями Кембріджського університету, населення Данії є найщасливішим в Європі.

Датчанки неодноразово визнавалися найстрункішими жінками в Європі.

У 1989 році Данія першою в світі легалізувала одностатеві шлюби (хоча жоден одностатевий шлюб не був офіційно укладений до 2012 року).

Данія входить в ТОП-5 країн Європи з найвищим рівнем зайнятості (>75%).

Середньостатистичний датчанин одружується в 32 роки, середньостатистична датчанка – 31.

Данія може похвалитися безкоштовною медициною: кожна людина має медичну страховку, яка оплачується державою; кожен може користуватися послугами “домашнього доктора”.

Конструктори для дітей LEGO були придумані в Данії ще в 1949 році. Через кілька років вони стали з успіхом продаватися по всьому світу. Для ще більшої популяризації цього конструктора керівництвом компанії було прийнято рішення побудувати справжній парк розваг з елементів конструктора Lego! На даний момент у світі налічується 6 “Леголендів”, найбільший з яких знаходиться в Данії на півострові Ютландія.

Мало хто знає, що слово “LEGO” є абревіатурою слів “leg godt”, які означають «грайте добре».

Цікавий факт: на території Данії налічує 443 острови, однак придатними для життя є лише 76 островів.

Ентузіасти підрахували, що кожен день жителі Копенгагена проїжджають 660 тис. км у метро.

У 2012 Данія посіла 2 місце по номінальному ВВП на душу населення в Європі. Перше місце зайняв Люксембург. За паритетом купівельної спроможності (ПКС) Данія посіла 8-е місце в ЄС.

Данія – батьківщина німецької культури. Франки, бургунди, юти і вікінги беруть свій початок в Данії, а також на деяких територіях Норвегії і Швеції.

Казки Ганса Крістіана Андерсена, добре відомі у всьому світі. Особливо популярністю користуються такі казки, як «Нове плаття короля», «Русалонька» і «Гидке каченя».

Данець Йорн Утзон (1918-2008) – архітектор знаменитої Сіднейської опери. У 2007 році він став другою в історії людиною, робота якого була внесена в Список всесвітньої спадщини ще за житті!

Данія займає друге місце в світі за величиною ставки ПДВ. Ставка знаходиться в межах 25%. Перше місце за цим показником займає Угорщина.

В IX-X століттях данські вікінги вторглися і оселилися в деяких частинах Західної Європи і Північної Африки. Вони розташувалися на землі Данелаг в Північній Англії. З того часу вони користувалися особливим статусом своїх земель, але під впливом англосаксонських королів.

Данія стала членом ЄС у 1973 році і членом НАТО в 1949 році.

Hygge – датське слово, що означає “комфорт”. У наш час воно користується величезною популярністю, так як асоціюється із зимою. Молоде покоління часто говорить hyggeligt.

Данія може похвалитися 14 Нобелівськими лауреатами (4 з літератури, 5 – з фізіології/медицини та 1 – Премія Миру).

У період з 1397 по 1524 року вся Скандинавія (Данія, Швеція, Норвегія, Фарерські острови, Ісландія та Гренландія), а також південна частина Фінляндії була об’єднана під данськими прапорами зі столицею в Копенгагені.

Данія обслуговує 12% світового обсягу морських вантажоперевезень. Країна є безумовним лідером в європейському регіоні.

Більшість данців володіють однією або двома іноземними мовами. Найбільш популярною є англійська.

Більше 80% населення Данії входять в Датську національну Євангелічно-Лютеранську Церкву. Більшість вважає себе протестантами, але церкву не відвідують.

Цікаво знати, що Різдво не є національним святом. Тим не менше, більшість данців святкують Різдво 24 грудня.

Освіта в Данії надається безкоштовно на всіх етапах. Перший етап – 9 років середньої освіти. Державні витрати на освіту та професійну підготовку відповідає 7% ВВП країни і близько 13% від загального обсягу державних витрат.

Жителі Данії їдять більше макаронних виробів, ніж жителі будь-якої іншої країни світу.