День української писемності

“Мужай, прекрасна наша мово”

10 листопада в актовій залі ліцею відбулася літературно-музична композиція,яку приготували учасники Євроклубу «LIFE» та учні 13 групи,присвячена Дню української писемності та мови.  Упродовж невеликого проміжку часу гості заходу дізналися про тернистий шлях становлення і розвитку української мови та писемності, утвердження її як державної. Завідувач бібліотеки ліцею Дятел Надія Миколаївна повідомила присутнім, що у світі налічується близько 3 тисяч мов, і серед них, ніби запашна квітка в чудовому букеті, українська мова. Вишукана у розмові інтелектуалів, строга і регламентована у діловодстві, легка і гнучка у бесіді друзів, образно багата, лексично наповнена в літературних творах… Такою постає українська мова перед нами сьогодні.

Ведучі заходу Вознюк Олександра та Троць Дарія наголосили, що слово Тараса Шевченка підхопили справжні сини та дочки українського народу, відшліфували, збагатили та принесли в духовну скарбницю країни. Творчість Марка Вовчка, Лесі Українки, Івана Франка, Василя Стуса, Ліни Костенко та багатьох інших письменників своєю творчістю виборювали право на існування української мови. Євроклубівці та учні 13 групи читали вірші та виконували пісні, присвячені українській мові та Україні.

Наша мова, вічно молода, барвиста, милозвучна, чарівна, солов’їна, калинова. Для нас вона рідна, і ми зобов’язані берегти її, як зіницю ока. Мова народу – найкращий цвіт, що ніколи не в’яне, а вічно живе, розвивається. Тож бережімо рідну мову, шануймо і розвиваймо, дбаймо про її чистоту і красу, намагаймося говорити один одному лише добрі слова, тоді й світ  навколо стане кращим, добрішим. Пам’ятаймо слова В.Сухомлинського: “Мова – то цілюще народне джерело, і хто не припаде до нього вустами, той сам всихає від спраги”.

Любіть свою мову й ніколи
Її не забудьте в житті,
Вона – як зоря пурпурова,
Що сяє з небесних висот,
І там, де звучить рідна мова,
Живе український народ.

По завершенні заходу завідувач бібліотеки ліцею Дятел Н.М. зробила огляд літератури книжкової виставки “О рідне слово, що без тебе я?!”

Журналіст-фотокореспондент
Євроклубу «LIFE»

Марчук Ірина