Halloween party

«Halloween party»

Історик Ніколас Роджерс, який вивчав витоки Хелловіна, зазначав, що, незважаючи на спроби пов’язати його походження з давньоримським святом Паренталії, прообраз Хелловіна, найімовірніше, зародився лише з появою кельтськогоязичницького свята Савин, опис якого з’являється в староірландській літературі починаючи з X століття. Назва цього свята походить від староірландського слова Samhain, яке означало «кінець літа» та згодом перетворилося в ірландську назву місяця листопада.

Згідно з Оксфордським словником фольклору, Савин був святом одночасно для всіх народів Британських островів та міцно асоціювався зі смертю та надприродним. Водночас немає жодних доказів того, що в язичницькі часи свято мало якесь особливе значення, крім сільськогосподарського та сезонного. Традиційно вважається, що сприйняття Савина як темного язичницького свята, пов’язаного з мертвими, зобов’язане своєю появою християнським ченцям X–XI століть, які писали про нього через приблизно два сторіччя після затвердження Дня всіх святих та приблизно через чотириста років після прийняття Ірландією християнства. Водночас, уже в VIII столітті День усіх святих починає поступово заміщати Савин; завдяки взаємопроникненню гельських традицій та католицьких обрядів, починають формуватися перші зачатки майбутнього Хелловіна.

З цього моменту починається спадкоємний розвиток двох свят. Як і Савин, Хелловін традиційно відзначається в ніч на 1 листопада. Досі на півночі Шотландії та Ірландії прийнято проводити ритуали для заспокоєння мертвих та розповідати вночі 31 жовтня легенди про предків.

Приблизно в XVI столітті склалася традиція випрошування солодощів надвечір 31 жовтня. Діти і дорослі одягали тканинні маски та ходили від одних дверей до інших, вимагаючи від господарів частування та дрібно пустуючи. Звичай вдягатирольові костюми та носити з собою «ліхтар Джека» з’явився лише на рубежі XIX і XX століть, причому в обмін на гроші або їжу спочатку потрібно було пропонувати різні розваги.

Північноамериканські альманахи кінця 18 та початку 19 століття не подають ніяких відомостей про святкування Хелловіну там. Наприклад, Пуритани Нової Англії, не схвалювали це свято. Його бурхливе поширення почалося разом із хвилями ірландської та шотландської еміграції до Америки протягом 19 століття. Зрештою, Хелловін прижився на новому місці та популяризується звідти в усьому світі. Спершу святкування обмежувалися лише емігрантськими громадами, та вже невдовзі, до середини 20 століття, святкувалося всіма американцями від узбережжя до узбережжя, незалежно від походження, суспільного чи грошового становища.

Після того, як Хелловін почав активно відзначатися з XIX століття в США і Канаді, він поширився у всьому світі завдяки впливу американської культури, при цьому існує ряд регіональних відмінностей. Наприклад, в Ірландії прийнято влаштовувати великомасштабні піротехнічні дійства та багаття, а в Шотландії він звичай відсутній. За межами країн, де живуть нащадки кельтів, свято носить скоріше комерційний характер, ніж культурний або ритуальний. В Японії на честь свята проводяться щорічні паради, що іноді досягають величезної кількості учасників і створюють великі проблеми міським службам. Найвідоміший захід такого роду проходить в місті Кавасакі, вважається, що воно — найстаріше місце святкування Хелловіна в Японії.

У Європі особливо популярні вечірки Хелловіна у стародавніх замках, де вештаються страхітливі привиди. Німці влаштовують жахо-карнавал у замку Франкенштайна, що неподалік Дармштадта. Кілька тисяч люду вдягали найстрашніші з масок, які мали, та лякали перехожих. Для більшого жаху влаштували навіть кілька страт. Однак і глядачі, і ті, кого страчували, — лише гиготіли. За поганськими віруваннями західних європейців у ніч Хелловіну відчиняються двері у потойбічний світ, і духи померлих приходять на землю, щоб знайти собі відповідне тіло. Тому від усіляких скелетів, вампірів та привидів, що можуть постукати у ваші двері, досвідчені люди радять відкупитися — насипати торбу гостинців-ласощів.

У США та Великій Британії святкування починають заздалегідь: вечір напередодні Хелловіна, 30 жовтня, називають Ніч пустощів. У цей вечір діти і підлітки мають право розіграти своїх знайомих і сусідів. Типові пустощі включають намазування вікон автомобілів милом, закидання будинків яйцями і гнилою городиною. Діти можуть обмотувати дерева туалетним папером або дзвонити в двері, а тоді тікати. Нерідко такі жарти межують з вандалізмом, тому часто крамниці не продають дітям яйця в період святкування Хелловіна.

30 жовтня відбулося святкування Хеловіна в Ковельському професійному ліцеї.Учасники Євроклубу «LIFE» підготували мультимедійний виховний захід , костюмовану конкурсну програму , яку представили українською та іноземними мовами (англійською , німецькою та французькою).

Previous Image
Next Image

info heading

info content


На «Halloween party» були запрошені викладачі ,дерекція та учні інших груп , які були активними учасниками вечірки.