halloween

Halloween

31 жовтня відбулося святкування Хеловіна за егідою учасників євроклубу «LIFE», які підготували мультимедійний виховний захід та конкурсну програму, яку представили українською та іноземною мовами.

Halloween – це старовинне кельтське свято, відзначається в ніч із 31 жовтня на 1 листопада. Назва «Хеловін» пішла від слова «Halloween» — скорочення фрази All Hallowed Souls Eve — дослівно: Надвечірня Всіх Святих Душ.

Приблизно в першому тисячолітті до н. е. на території сучасних Англії, Ірландії та Північної Франції проживали племена кельтів, які в цю ніч прославляли язичницького бога Самхаїла, шанованого ними як повелителя смерті. Вони вірили, що цієї ночі відчиняються двері світу мертвих, і його мешканці проникають на землю. Щоби їх умилостивити люди запалювали вогнища та приносили жертви. Вважалося, що Самхаїл відпускав до своїх будинків померлі душі, але  лише тоді  коли він залишиться задоволений від  приношень. Звідси і бере початок  традиція бродити в ніч на Хелоуін одягненим в костюми привидів, відьом і всіляких інших створінь, що символізує спілкування з потойбічним світом.

Є ще традиції, які пов’язані з відзначенням Хелоуіна. Наприклад це всі несумісні з християнством ворожіння, віщування, чаклунство. Звичай виставляти гарбуз з вирізами у вигляді обличчя і засвіченою свічкою всередині (що називається «Jack O’lantern» – Джек Лампадник), який є бісівським спотворенням церковної лампади.

На початку нашої ери на територію кельтів прийшли римляни, які змішались як з населенням так із культурними традиціями. Внаслідок чого з кельтським Самхейлом з’єдналося  2 римські свята – Фералія (свято поминання померлих), та свято в честь богині фруктів та дерев – Помони.

З приходом нових традицій старі доповнились. Наприклад діти не тільки переодягалися в костюми привидів, відьом та всіляких інших створінь, а ще й ходили від будинка до будинка, де їм давали солодощі (в честь богині Помони), як це і роблять до цього часу.

У тематично прикрашеній залі мерехтіли маленькими вогниками ліхтарики – гарбузи. Усюди були розвішені смішні малюночки – символи свята.

Усім присутнім сподобалися цікаві конкурси.

Хай кожен вечір буде таким же веселим і неповторним!