Сьогодні – Міжнародний день щастя

Цікаві факти і щасливі звички

20 березня обрали Міжнародним днем щастя не випадково. На цей день припадає день весняного рівнодення, коли ніч практично рівняється із днем. Автори ідеї хотіли показати: на щастя абсолютно всі мають рівні права, як і на те, аби щодня зустрічати сонце. Запроваджений Міжнародний день щастя резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 28 червня 2012 року.

Вигадали його представники Бутану, невеликої держави в Південній Азії, між Індією і Китаєм. Місцевий уряд прагнув “зробити усіх громадян  щасливими”.

Ідея була цікавою, тому одразу знайшла мільйони прихильників, в тому числі – у співтоваристві ООН.  Традицій ще небагато, адже свято відносно нове, втім щороку у різних країнах проводять семінари, конференції та тренінги, учасники яких розповідають про значення щастя для людини і діляться ідеями щодо поліпшення побуту і вдосконалення суспільства.

Міжнародний день щастя: хто вивчає щастя

Численні науки доклали руку до вивчення питання “Що ж таке щастя?” Це і філософія, і етика, і психологія, і історія, і навіть медицина. Скільки віршів і пісень було написано цьому загадковому відчуттю!

Але чіткого формулювання щастя немає й досі, адже кожен розуміє його по-своєму, і кожен по-своєму правий. Головне, щоб щастя і надалі залишалося невичерпним джерелом для гармонії, натхнення, творчості і сприятливого розвитку людей.

Із досліджень відомо, що щастя людини врешті визначається трьома факторами: генетикою, життєвими обставинами та свідомими вчинками.

 

Цікаві факти про щастя:

1. Щастя дійсно заразне

Дослідники Гарвардського університету та Університету Каліфорнії у Сан-Дієго виявили, що щастя поширюється через соціальні кола, наче вірус, від однієї людини до її сусідів, колег, друзів і навіть друзів її друзів, яких вона ніколи не зустрічала. Це означає, що якщо ваш сусід отримає підвищення на роботі, для прикладу, не лише ви відчуєте ефект дотичної хвилі радості, а й ваші друзі, і друзі друзів, ймовірно, також.

2. Більше грошей — більше щастя. До певної межі

Збільшення доходів не завжди еквівалентне збільшенню щастя. Дослідження, проведене 2010 року в Принстонському університеті, показало, що вищі зарплати корелюють із сильнішими відчуттями щастя, але лише до певного моменту. Тількино ви досягаєте певного рівня прибутку, рівень щастя залишається на одному місці, а це свідчить про те, що щасливішою від подальшого збільшення прибутку людина не стає.

3. Усі ми, направду, вранішні пташки

Принаймні протягом декількох годин. Дослідники з Корнельського університету виявили, спираючись на тон і настрій повідомлень у соціальній мережі Twitter, що люди в усьому світі почувають себе щасливими одразу після того, як прокидаються, незалежно від культури чи географічного положення.

4. Є речі набагато приємніші ніж просто покупки

Якщо ви вагаєтеся у виборі між відпусткою та купівлею нового телевізора цього літа, їдьте відпочивати. Плазмовий телевізор видається вагомішим у довгостроковій перспективі, однак згідно досліджень Штатного університету в Сан-Франциско, придбані речі згодом приносять нам все більше й більше невдоволення, адже, світ не стоїть на місці і тому постійно з’являються новіші й кращі речі, порівняно із тими, які придбали ми. Щастя, яке ми отримуємо в мандрівках і на відпочинку, приходить у яскравих барвах і тільки міцнішає, коли до нас навідуються теплі спогади.

5. У Бутані щастя вимірюється як національне надбання

Психологічне благополуччя настільки важливе в культурі Бутану, що його лідери вимірюють успішність країни величиною національного щастя (ВНЩ), а не внутрішнім валовим продуктом (ВВП), яким користуються всі інші країни світу! З метою збереження духовного і соціального здоров’я населення Бутану на основі ВНЩ було прийнято низку законів у країні. Серед них суворе обмеження тривалості робочого дня до 8 годин (ті, хто працює більше, вважаються обділеними часом).

6. Дехто вірить, що 33 роки—це найкращий вік

Семеро із 10 дорослих стверджують, що найщасливішим періодом у їх житті було 33-річчя. Це результати дослідження, проведеним британською соціальною мережею Friends Reunited. Психологи кажуть, що тридцятилітні ставляться до життя позитивніше завдяки оптимістичному погляду в майбутнє, професійній реалізації та відчуттю достатку, якого їм бракувало раніше.

7. Весела музика здатна витягнути нас із поганого настрою

Коли нам сумно, енергійна музика зможе зробити нас помітно щасливішими — якщо ми справді хочемо покращити собі чимось настрій. Згідно останніх досліджень Університету Міссурі, люди, що слухали позитивну музику, аби поліпшити свій емоційний стан, відзначили прилив гарного настрою після прослуховування. Ті, хто слухав ту ж музику, однак без будь-якого наміру, не помітили жодних змін власної щасливості.

8. Зелений колір дарує щастя—принаймні під час занять

Простого споглядання зеленого кольору достатньо для того, аби відчути себе щасливішим і більш розслабленим під час тренування. У дослідженні, проведеному Університетом Ессекса, велосипедисти, що тренуються у приміщенні, переглядали відео-симулятор із зеленим фільтром. Вони були спокійнішими і говорили про покращення настрою і прилив енергії порівняно з тими, кому пропонували для перегляду відео з іншим кольором.

9. Чим далі ви мандруєте, тим щасливішим буде відпочинок

Проаналізувавши більш, ніж 37 мільйонів твітів про місце перебування,  дослідники з Університету Вермонту відзначили: чим далі користувачі знаходяться від домівки, тим щасливішими є їх повідомлення. Серед найпозитивніших твітів найчастіше зустрічалися слова «пляж», «новий» і «ресторан», що свідчить, на думку дослідників, про зв’язок між новим досвідом у житті і посиленим відчуттям задоволення.