Польська кухня

Ситна, смачна, поживна і калорійна … Так, польська кухня саме така. Бути в Польщі і не спробувати традиційні страви – цього дозволити собі не можна, так що забудьте на кілька днів про дієти і низькокалорійне харчування і насолодіться чудовою їжею. Перед такими кулінарними шедеврами складно встояти, тут є все: вишуканий смак, неперевершений аромат і унікальні інгредієнти. Деякі страви польської кухні виглядають непрезентабельно, а іноді і зовсім можуть візуально викликати неприязнь. З упевненістю скажемо, що всі неприємні відчуття зникають після першої ложки і в спогадах залишиться тільки відмінний смак ласощів.

Традиційні страви польської кухні

Отже, які ж традиційні страви може запропонувати Польща? Найбільш поширене і популярне блюдо, можна сказати, що це «візитна картка» Польщі – бігос або «мисливське рагу». Страва готується з квашеної капусти, грибів і м’яса. Пікантний смак надають численні спеції, цибуля та чорнослив. Нерідко в ресторанах використовують не один вид м’яса, а декілька, існують також варіанти з різними сортами ковбас.

М’ясо, багато м’яса … Всім любителям цього продукту рекомендуємо спробувати польський гуляш. М’ясо тушкують з картоплею, перцем і овочами, і приправляють підсмаженою цибулею і гострими спеціями. І нехай це блюдо родом з Угорщини, поляки змогли перетворити його на справжній витвір.

Для іноземців екзотичною стравою стануть флячки (рубці) – суп з шматками яловичого шлунка. Таке блюдо корисне і дуже смачне, і з цим погодяться багато. У європейській кухні часто використовують субпродукти, так що дивуватися не варто. Навіть розкішні ресторани можуть похвалитися унікальними рецептами їх приготування, причому страва буде виглядати настільки красиво, що турист ніколи не здогадається про присутність у ньому чогось відмінного від справжнього шматка м’яса.

Польські ковбаси варті окремої згадки. Чого тільки варта традиційна кров’янка – розкішне блюдо з гречки або іншої крупи залитої кров’ю і запеченої в духовці або на грилі. Видів ковбас тут величезна безліч, і всі гідні поваги.

Другі страви, які обов’язково потрібно спробувати: капустяні голубці, вареники (pierogi) і картопляні оладки (placki ziemniaczane). Не забудьте і про рибні страви, особливо смачний короп по-єврейськи (заливна риба).

Польські десерти

Залиште трохи місця в шлунку для десертів! Ароматні польські круасани з різними начинками будуть доречні не тільки на сніданок. Головне місце в десертах займають пляцки. Не плутайте їх з тортами або пирогами, поляки дуже ображаються, почувши таке. Пляцки – це окрема категорія солодощів і краще не пояснювати що це таке, а спробувати. Достаток десертів порадує будь якого ласуна, так що насолоджуйтесь зі смаком.

Традиційні алкогольні вироби: горілка, різні настоянки (найвідоміша «Зубрівка»), наливки, пиво, в холодну пору року вам запропонують глінтвейн.

      Польська національна кухня – це відмінні супи та борщі, ситні другі страви та цікаві десерти. Не поспішайте спробувати все в один день, розтягніть задоволення і насолодіться чудовим смаком і ароматом страв.

24 січня в “ДНЗ КЦПТО” євроклуб “LIFE” провів засідання на тему “Полька кухня”, де  учні поділилися думками,  знаннями та емоціями , переглянули відео-проекти “ Тиждень польської кухні ”

Created with oQey Gallery