Міжнародний День супу

Кажуть, щоб зрозуміти будь-яку національну кухню, треба спробувати її супи. В світі немає жодної країни, яка б не мала своєї версії цієї вічної страви. Кожна з них унікальна, бо є відображенням певної культури, яка її створила. Тарілка смачного, запашного супу втілює в собі прості життєві цінності — тепло, спокій, домашній затишок. Зазвичай суп — це рідка страва, приготована шляхом поєднання м’яса та овочів з бульйоном чи іншою рідиною. Найчастіше суп подається теплим, але бувають і холодні варіанти. Страва настільки популярна у всьому світі, що навіть існує Міжнародний день супу, який відзначається щороку 5 квітня.
ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СУПУ?
Готувати їжу методом варіння люди навчилися після того, як опанували смаження на вогні. Новий спосіб обробки дозволяв скоротити час, при цьому продукти виходили більш рівномірно приготованими. Коли й де саме зварили перший суп, залишається загадкою, однак дослідники вважають, що ця страва з’явилася дуже давно — на самому початку кулінарної історії людства. Про це свідчить глиняний посуд віком 20 тисяч років, знайдений археологами в Китаї. Цей посуд має сліди перебування на вогнищі, і хоч неможливо точно стверджувати, що саме в ньому готували, проте водонепроникність та термостійкість артефакту дає підстави припускати, що це був бульйон з м’яса та інших продуктів.
ГРЕЦІЯ ТА РИМ
Для давніх греків та римлян суп був доступною стравою, чому є літературні свідчення. Наприклад, в п’єсі Арістофана «Лісістрата», написаній в 411 році до нашої ери, воїн купує овочевий суп у вуличного торговця, а свій шолом використовує замість тарілки. Дуже популярними в античні часи були супи із зернобобових — гороху та сочевиці. Також використовували капусту, фенхель, моркву та цибулю, а в якості прянощів до страви додавали кмин, орегано, м’яту й гірчицю. Оливкова олія, як розповсюджений продукт у Середземномор’ї, теж була складовою супів.
Спартанці вживали легендарний «чорний суп», приготований зі свинячої крові, м’яса та оцту. Такий білковий концентрат мав сприяти силі та витривалості воїнів. Для римських легіонерів готували цибулевий суп — він був дешевим, простим в приготуванні та мав антибактеріальні властивості. Вважають, що саме ця страва — попередник класичного французького цибулевого супу.
КИТАЙ
Китайці кажуть, що обід може бути без м’яса, але він неможливий без супу. Культура цієї страви в Китаї має давню історію — перші рецепти супів, які дійшли до нашого часу, написані більш ніж 2 тисячі років тому. Китайські супи мали поетичні назви — наприклад, «золотий місяць над морем», але інгредієнти в більшості були звичайні. В якості м’яса найчастіше використовували курку, а овочі додавалися різноманітні. Традиційна китайська медицина здавна надає важливого значення різним варіантам супів як лікувальному засобу при певних захворюваннях.
ЄВРОПЕЙСЬКІ КРАЇНИ
В Середні віки в європейських країнах розповсюдженою їжею були юшки, тобто супи, які відрізнялися своїм складом в залежності від фінансових можливостей людей. У заможніших вони були на м’ясному або рибному бульйоні, а в бідняків — просто на овочевому відварі з додаванням різних злаків. З’явилися більш зручні та глибокі ложки, придатні для споживання рідких страв, а в супи стали додавати макаронні вироби. Також супи використовували як легку, поживну та відновлювальну дієту для недужих.
До XV століття тільки французька кухня мала близько 70 різновидів супів. Але ставитися до супу як до страви високої кухні почали тільки у XVIII столітті. Прогресивні кулінари вважали, що суп, як увертюра в опері, має задавати тон всьому бенкету. Під час Французької революції багато кухарів, які служили в аристократів, втекли до інших країн, захопивши з собою кращі кулінарні традиції. Культура супів почала швидко розвиватися в Європі та США. В ті часи з’явилися крем-супи, зокрема, знаменитий вішісуаз.
УКРАЇНА
Коли заходить мова про українські супи, першим згадують борщ, хоч ця страва настільки самобутня, що навіть дивно сприймати її як різновид супу. Здавна борщ символізував міцну родину, бо всі інгредієнти готувалися разом у глиняному горщику в печі, обмінюючись смаками й ароматами і в результаті ставали єдиним цілим. Рецептів борщу дуже багато, але обов’язковим інгредієнтом є буряк. Ця страва для українців стала не просто їжею, а й важливою частиною національної культури.
КОНЦЕНТРАТИ ТА КОНСЕРВОВАНІ СУПИ
Науковий прогрес XIX – XX століть сприяв тому, що супи здобули нову форму — сухого концентрату. Для цього бульйон випарювали до максимальної густоти, а потім висушували. Новинка виявилася дуже зручною, особливо для мандрівників. Наступним етапом стала поява рідкого консервованого супу, одразу готового до споживання. Цей продукт здобув справжнє визнання, особливо в США, де в 60-х роках минулого століття кожна родина мала про запас мінімум вісім банок консервованого супу.
Зараз існує більш ніж 150 офіційно визнаних в кулінарії видів супів, кожен з яких має численні різновиди. Смакові вподобання людей з плином часу можуть змінюватися, проте супи — прості або вишукані, суто національні чи універсальні, залишаються актуальними завжди.
МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СУПУ В ІСТОРІЇ
• 1584
Перше в історії документальне свідчення про український борщ — у записах німецького мандрівника й купця Мартіна Груневега.
• 1765
Француз Буланже відкрив у Парижі заклад, в якому готували й продавали різні види бульйонів. Вивіска обіцяла врятувати від фізичного виснаження, а в самій назві було слово «restauro», що означає «відновлення». Відтоді назву «ресторан» стали застосовувати для закладів громадського харчування.
• 1882
Швейцарець Юліус Маггі почав виробництво бульйонних кубиків. Продукт був орієнтований на незаможних людей, які рідко купували м’ясо, а завдяки сухому бульйону завжди могли приготувати поживний і смачний суп.
• 1897
Американська фірма Campbell Soup Company, найбільша в світі компанія з виробництва консервованих супів, створила суповий концентрат. Для приготування супу достатньо було розвести його вдвічі водою та підігріти.
• 1962
Супові консервні бляшанки «Campbell’s» стали об’єктами відомої серії картин культового митця Енді Ворхолла.
• 2020
Український борщ став одним з елементів в переліку Національної нематеріальної культурної спадщини.
ЧАСТІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СУПУ
Яку температуру повинні мати при подачі гарячі та холодні супи?
Від 60°С до 70°С — таким за температурою має бути гарячий суп. З більш гарячою стравою знижується чутливість смакових рецепторів людини. Правильна температура холодного супу — від 6°С до 12°С. Існують супи, які подаються як у гарячому, так і в холодному вигляді, наприклад, рибна юшка чи гаспаччо.
Яку рідину використовують для приготування супів, крім води?
Супи бувають на квасі, наприклад, окрошка; на молоці та кисломолочних продуктах — холодник чи таратор. Також є супи на суміші води та вина, на розсолі, пиві та фруктових чи овочевих соках.
Чому вважається, що супи допомагають одужувати?
Суп чи бульйон легше їсти, ніж тверду їжу, тому його рекомендують людям після стоматологічних операцій та при шлункових захворюваннях. Також ця страва полегшує симптоми застуди, такі як нежить чи біль у горлі. Найчастіше в лікувальних цілях вживають курячий бульйон або суп на його основі.
Які національні супи вважаються найпопулярнішими в світі?
Існують різні рейтинги, але майже у всіх перші місця традиційно посідають такі супи, як італійський мінестроне, тайський том ям, український борщ, японський місо, іспанські біск та гаспаччо, французькі буйабес та цибулевий суп.
ЯК ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СУПУ?
5 квітня — чудовий привід для обіду всією родиною з апетитним домашнім супом на столі, адже кожна господиня має власний «фірмовий» рецепт, який полюбляють всі домашні. Але, оскільки це святковий день, варто спробувати приготувати суп не за звичною традицією, а створити щось нове й оригінальне. Тим більше, що це відвовідна для смакових експериментів страва. А якщо кулінарної фантазії бракує, безліч цікавих різновидів супу можна легко знайти у всесвітній мережі.
На жаль, буває так, що часу на приготування зовсім немає. Тоді до наших послуг — різноманітні консервовані супи на будь-який смак. Щоб надати схожості з домашнім, можна додати до супу з бляшанки свої улюблені продукти. Якщо на цей день заплановано обід в ресторані, обов’язково слід замовити суп. Приготована кухарями – професіоналами, ця страва часто має вишуканий вигляд, а також містить незвичні інгредієнти.
Корисно й весело буде поділитися з друзями фотографіями власноручно приготованої страви, улюбленим рецептом та інформацією про Міжнародний день супу в соціальних мережах. Цікаво втілити в життя ідею тематичної вечірки, в якій роль головної страви відіграє суп. Наприклад, кожен гість може принести свою власну версію супу в харчовому контейнері, а потім всі скуштують, поділяться враженнями та оберуть найсмачніший рецепт.
ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ?
Відповідь проста — тому що суп є смачною стравою на кожен день. Це джерело білків, вуглеводів, вітамінів та антиоксидантів, яким легко насититися й зігрітися в холодну пору року. Крім харчової цінності, ця страва має ще й лікувальні властивості — бульйон може бути цілющим при застуді та інших недугах.
Суп легкий у приготуванні, а також неймовірно варіативний — в нього можна додавати як свої улюблені продукти, так і ті, що просто є під рукою. Якщо обійтися базовим набором інгредієнтів, можна зекономити сімейний бюджет. Проте це не означає, що страва вийде нецікавою — завжди можна додати запашні трави та прянощі, які збагатять смак та аромат. Суп допомагає економити час, бо його можна приготувати одразу на кілька днів. Страва не втратить своїх смакових та поживних якостей, якщо заморозити її, а потім за потреби розігрівати в мікрохвильовій печі.
Для тих, хто прагне зменшити вагу, суп є справжньою знахідкою. Як перша страва, він чудово втамовує відчуття голоду, тому ризик переїсти за обідом практично зникає. До того ж можна готувати вегетаріанські низькокалорійні супи без м’яса та жирів.
Діти часто відмовляються їсти овочі у їх звичному вигляді, хоч це —важливе джерело вітамінів. Вдалим рішенням в такій ситуації стають супи-пюре, адже окремі складові в них неможливо розрізнити. Завдяки цьому вдається нагодувати маленьких гурманів не тільки смачною, а й корисною їжею.
5 Квітня “ДНЗ КЦПТО” євроклуб “LIFE” провів засідання на тему “Міжнародний день супу ”, де учні поділилися думками, знаннями та емоціями , переглянули проекти “кухня України та Фінляндії”