День банана – 10 квітня

Created with oQey Gallery

Щорічно 10 квітня світ відзначає смачне й нестандартне свято – День банана. Дата святкування обрана на честь дати старту продажу цього фрукту в Лондоні, який відбувся у 1863 році.

Банан – це м’який та солодкий фрукт, котрий за смаком значно відрізняється від інших. Цей тропічний фрукт є дуже поживним та корисним, тому його активно використовують у раціоні спортсмени.

У 2022 році банан – щоденна й звична їжа, яка лежить на прилавках кожного магазину. У перші ж роки продажу екзотичний плід коштував вдесятеро дорожче від хліба.

ЦІКАВІ ФАКТИ:

  • Головний постачальник бананів – Латинська Америка.
  • Банан є найпопулярнішим фруктом світу.
  • Щороку вирощується близько 100 мільйонів тонн м’якого плоду.
  • Банановий спліт, бананові кекси, банановий хліб, банановий пудинг, бананові оладки – сирі, варені або смажені, банани в числі найспоживаніших фруктів на планеті.
  • Так, ми знаємо, що бананиможна вважати ягодами, але це все досить умовно, тож ми продовжимо вважати їх фруктами. А от що ще цікавого відомо про банани, читайте в нашій добірці цікавих фактів.
  • Спираючись на виявлені письмові джерела на санскриті, які відносяться до 500 до н.е., деякі вчені вважають, що банани були першими фруктами на Землі. Це один з найбільш важливих тропічних фруктів, важлива товарна культура, яка вирощується на великих плантаціях на експорт, а також найважливіший з основних продуктів харчування для багатьох країн, що розвиваються. Часто ними замінюють хліб, картоплю, м’ясо та інші продукти.
  • ДНК банану більше ніж на половину збігається з ДНК людини.
  • Банани – це зовсім не дерева, це гігантські багаторічні травизі спірально розташованим величезним листям, яке виходить безпосередньо з кореневища, утворюючи несправжній стовбур, що часто досягає висоти 5-9 м. Рослина вважається однією з найвищих в світі серед трав.
  • Бананову шкірку можна використовувати від комариних укусів. Досить розтерти місце укусу внутрішньою поверхнею бананової шкірки, щоб відчути миттєве полегшення.
  • Банани бувають різних форм і сортів. Точніше, існує більше 1000 різновидів бананів. Найбільш поширеним, що виробляється на комерційній основі в банановій галузі є солодкий банан Кавендіш.\
  • Банани допомагають спортсменам показувати більш високі результати. Крім високого вмісту калію, вони є швидким джерелом енергії, а також вітамінів C і B6.

Банани також дуже корисні для шкіри. І для цього іх навіть не обов‘язково їсти. Ось рецепт простої маски для сухої шкіри:

  • 1 стиглий банан потрібно розім’яти виделкою і змішати з 1 ч.л. жирних вершків. Наносимо на обличчя на 15-20 хв, потім змиваємо. Маска добре зволожує суху шкіру!

 

Банани і картопля дають дев’ять важливих поживних речовин (енергетичну цінність, білок, клітковину, залізо, цинк, кальцій, вітамін A, вітамін C і сіль фолієвої кислоти), що в перерахунку на один гектар на рік більше, ніж зернові або будь-які інші продукти харчування.

Банани виробляються більш ніж в 135 країнах і територіях в тропіках і субтропіках. На першому місці знаходиться Індія, в якій виробляється 29,7 млн ​​тонн в рік, за нею йдуть Уганда (11,1 млн тонн в рік) і Китай (10,7 млн ​​тонн в рік).

До 2070 року прогнозується зростання середньорічної температури на 3°C. Тоді площа землі, придатної для вирощування бананів, виросте на 50%.

10 квітня в “ДНЗ КЦПТО” євроклуб “LIFE” провів засідання на тему “ Всесвітній день банана ”, де  учні поділилися думками,  знаннями та емоціями , переглянули відео-проекти “ Всесвітній день банана ”