Цікаві факти про Фінляндію

Країна озер і лісів — ось що таке Фінляндія. Спокійні, флегматичні й працьовиті фіни за останні півстоліття встигли перетворити свою маленьку і затишну державу в компактний економічний рай, недешевий для життя, але зате ситий, безпечний і благополучний.

Факти про Фінляндію
1. Фінляндія, згідно з останніми даними ООН, є країною з найщасливішими жителями Землі. Це також одне з найбільш благополучних і стабільних держав на планеті.
2. Перші поселення на сучасної фінської території з’явилися в кінці льодовикового періоду, тобто приблизно 8500 році до н. е.
3. Фінляндія більше століття, аж до падіння монархії, була частиною Російської Імперії.
4. Близько 25% території Фінляндії знаходиться за Полярним колом.
5. Біля берегів цієї країни є майже 81 000 островів площею понад 100 кв. м.
6. До того, як в середині 19 століття у Фінляндії з’явилася перша залізниця, в країні не було єдиного часу.
7. У Фінляндії в середньому 40 разів за літо йде град.
8. Корінна порода цих країв на 0,1% складається з вапняку, який є найдавнішим у Європі.
9. У Фінляндії налічується близько 190 000 озер, води яких покривають 9% території держави. Крім того, в країні є до 2000 річок і 36 каналів (цікаві факти про озера).
10. Площа фінських лісів становить 20 млн гектарів, тобто вони покривають приблизно 60% земель Фінляндії.
11. Живим символом цієї країни є лебідь-кликун.
12. Кожен третій вид птахів у Фінляндії знаходиться на межі зникнення (цікаві факти про птахів).
13. У Фінляндії вже 5 років є Уповноважений з прав тварин, який відповідає за поліпшення їх добробуту у фінському суспільстві.
14. Фіни за законом зобов’язані повідомляти компетентним службам про тварин, які опинилися в біді (цікаві факти про диких тварин).
15. Екологічна обстановка у Фінляндії вважається однією з кращих на планеті.
16. До початку 19 століття єдиною офіційною мовою Герцогства Фінляндського була шведська. Потім до неї поступово додалися російська і фінська мови. Після здобуття Фінляндією незалежності російську мову було виключено з цього переліку.
17. У Фінляндії юнакам, категорично відмовляються служити в армії, замінюють службу аналогічним терміном домашнього арешту.
18. В місцеву поліцію щорічно надходить близько 800 заяв про злочини, скоєних правоохоронцями. Приблизно 100 з них обертаються порушенням кримінальних справ.
19. Всі поліцейські машини в Фінляндії оснащені пристроями, що дозволяють дізнатися, чи сплачений податок на автомобіль учасника дорожнього руху, чи він пройшов техогляд і з якою швидкістю він рухався.
20. Фінляндія – одна із самих північних аграрних країн на планеті.
21. Згідно з офіційною статистикою, Фінляндія – одна з найбільш дорогих європейських країн (цікаві факти про країни Європи).
22. Тут дозволені шлюби між неповнолітніми подружжям, якщо вони заручилися дозволом Мін’юсту.
23. Фінляндія була першою країною на планеті, де впровадили поняття права пацієнта. Це відбулося в 1960-х роках. Наприклад, лікар не має права приховувати від хворого діагноз, якщо той хоче його пізнати, і навпаки, він не може розповісти людині про його хвороби, якщо він до цього не готовий і повідомив про це медика.
24. У Фінляндії «швидка допомога» має доїжджати до пацієнта максимум за 8 хвилин.
3 червня в “ДНЗ КЦПТО” євроклуб “LIFE” провів засідання на тему “Що я знаю про Фінляндію? ”, де учні поділилися думками, знаннями та емоціями.

Тест “Що я знаю про Фінляндію?”