Європе́йський де́нь мо́в — свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу щорічно 26 вересня.

Європейський день мов  святкується кожного року. Це свято молоде, йому немає і десяти років. Його виникнення пов’язане з тим, що нове тисячоліття ЮНЕСКО оголосило століттям поліглотів. І в перший рік 21 століття сталося і перше святкування «Європейського дня мов». Ініціаторами створення такого свята у свій час виступили Європейська комісія і Рада Європи.

День мов, відзначається як спосіб підтримки мовного різноманіття, двомовності кожного європейця та розвитку викладання мов у світі. Дійсно, зараз стає все більше і більше людей, які вільно розмовляють, як мінімум, однією іноземною мовою.

Феномен володіння іноземними мовами вивчається вже давно. Чому деяким людям так важко дається рідна мова, а інші з легкістю сприймають одразу кілька іноземних? Чи є це результатом напруженої праці або достатньо генетичної схильності?

Звичайно, талант важливий, як і в будь-якій іншій сфері. З іншого боку, ще в XVIII-XIX століттях було модно в суспільстві блиснути знаннями – і ні-ні, та ввернути слівце з французької, німецької або латиною. Знання хоча б однієї іноземної мови вважалося нормою.

В європейських інститутах офіційно рівноправно використовуються наступні мови: англійська, болгарська, угорська, грецька, датська, ірландська, іспанська, італійська, латиська, литовська, мальтійський, німецька, нідерландська, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, фінська, французька, чеська , шведська, естонська.

Всі рішення, що приймаються офіційними органами ЄС, перекладаються на всі офіційні мови, і громадяни ЄС мають право звертатися до органів ЄС та отримувати відповідь на свої запити на будь-якій з офіційних мов.

Європейський день мов не просто нагадує про те, що існує багато мов, але ще й спонукає людей різних країн вивчати їх. Знати як мінімум ще одну мову – це не просто норма в сучасному світі, але й необхідність. У ряді держав ЄС вважається абсолютно нормальним явищем, коли діти в школах вивчають до 3 мов, причому після закінчення володіють ними майже досконало.

Можливо, заходи в межах «Європейського дня мов» привернуть увагу і в нашій країні. І вивчати іноземні мови будуть не тільки ті, кому це потрібно за службовим обов’язком, але і всі інші, причому заради однієї мети – щоб сприяти поширенню багатомовності. Адже саме таку мету ставили організатори цього свята.

Студенти ділилися цікавою інформацією у формі усних повідомлень, створювали інформаційні газети, працювали над розгадуванням кросвордів, ребусів та інших цікавинок на задану тематику, підготували стіннівки та повідомлення про англомовні країни. Вони розповіли про історію виникнення цих країн, їх звичаї та традиції.