Вітаємо з 8 Березня!

Євроклуб сердечно вітає прекрасну половину людства з нагоди чудового весняного свята – 8 Березня!

Березень – перший місяць весни. Навесні народжується все прекрасне. З приходом весни оживають луки, ліси, поля, вся наша барвиста земля. Все найсвітліше, що є у нашому житті – весна, радість, щастя, кохання, пов’язане з Жінкою – берегинею роду людського.

Учасники Євроклубу «LIFE» вирішили привітати викладачів Ковельського професійного ліцею власноруч виготовленими витинанками.

Витина́нки (від українського слова  «витинати», тобто «вирізувати», «вивертати») —  один із видів українського народного декоративного мистецтва, що має глибокі й багаті традиції. Це сюжетні та орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого й кольорового паперу.Їх використовували для прикрашання стін, вікон, полиць, груб, коминів, печей.

Vitinanka1З появою паперу і перших примітивних ножиць у Китаї з’явилися і перші витинанки. Не відразу папір «перебрався» зі Сходу в Україну. Мистецтво луб’яних виробів існувало паралельно з розвитком кераміки. Так традиції витинання на території України віднаходять у трипільській кераміці. Зустрічаються витинанки в артефактах кочівних народів Алтаю, на півночі Європи, Балканах і у слов’ян. Це, часто-густо, ажурні аплікації зі шкіри та хутра на одязі й предметах домашнього побуту. У VII–XII ст. у Китаї набули широкого поширення паперові прикраси: зображення божеств, духів, драконів, квітів, птахів, риб, які наклеювали на вікна.

У XIII ст. подібні витинанки були розповсюджені в Персії, згодом по всій Європі. У XVI ст. з’явилися кустоди — орнаментальні ажурні шкіряні підкладки під канцелярську печатку.Українські народні паперові витинанки, як прикраси сільських хат, почали використовуватися в середині XIX ст.Українські народні паперові витинанки як прикраси сільських хат з’являються у середині XIX ст.

Vitinanka3

Найбільш поширеними витинанки були на Поділлі, Подніпров’ї та Прикарпатті. На Подніпров’ї вони часто доповнювали хатні розписи. Сучасні витинанки перестали бути лише селянськими виробами та хатніми прикрасами. У 20—30-ті роки їх використовували для оздоблення клубів, читалень, стіннівок і плакатів. З 60-х років витинанки експонуються на виставках, їх застосовують для оформлення поліграфічної продукції.

 

Дорогі викладачі бажаємо Вам міцного здоров’я, великого жіночого щастя, добра, любові. Нехай у Вашому домі будуть спокій та добробут, а Ваші серця будуть зігріті теплом та повагою рідних і близьких.